top of page

הוקרת תודה

סדרת סרטונים

הוקרת תודה היא כלי יעיל להעלאת רמת האופטימיות וחיזוק החוסן הנפשי.

באופן כללי, ניתן לומר כי חשיבה חיובית ורגשות חיוביים משפיעים עלינו לטובה. הם מאפשרים לנו להיות יצירתיים יותר, ולהגמיש את המחשבה.

ולמה זה חשוב?

נסו להיזכר בפעם אחת שבה מישהו הכעיס אתכם מאוד. כנראה שבזמן שחשתם את הכעס עולה בכם, המחשבה נעה במסלול צר מאד – מכירים את זה שאנחנו "חופרים" שוב ושוב בסיטואציה? חושבים שוב מה בדיוק קרה? מה אמרתי לו? מה הוא אמר לי בחזרה? למה הגבתי כך ולא אחרת? כל המחשבות והאנרגיות נעות בלופ אינסופי שאינו מוביל לשום מקום.

רגשות חיוביים לעומת זאת, גורמים בדיוק לפעולה הפוכה: המחשבה נפתחת לעוד ערוצים, הסקרנות מתעוררת, נפתח בתוכנו מרחב של חופש שבו אנחנו יכולים להיות יצירתיים וגמישים, ומוצאים פתרונות מגוונים.

ואם כך, איך נוכל לשנות את דפוס המחשבות האוטומטי? איך נוכל לחוש יותר רגשות חיוביים, גם מול מצבים מאתגרים?

אימון של הוקרת תודה מאפשר בדיוק את זה. עיקרון הכרת הטוב הוא עקרון בסיסי ביהדות. הפעולה הראשונה שהאדם היהודי עושה בכל בוקר – היא ברכה - מודה  אני.

גם בנצרות מברכים ומודים לפני הארוחה.

הדתות הבינו את השפעתה המיטיבה של ההודיה, ויצרו ריטואלים שיאפשרו לאדם הדתי לאמן את השריר הזה.

מחקרים רבים מראים שתרגול הוקרת תודה יומי, מעלה את רמות האושר ושביעות הרצון מחיינו.

אנשים שיודעים לערוך הודיות ומתאמנים על כך, שומרים גם על יחסים קרובים וטובים יותר עם הזולת.

היכולת להתבונן על העולם דרך עדשה שמגדילה את הדברים שאנחנו מקבלים ממנו, מחברת אותנו למשהו גדול מאיתנו. זוהי התבוננות שעוזרת לנו לקבל משמעות ולהמשיך הלאה גם ברגעים קשים.

למה זה לא מספיק להבין את זה? למה צריך לתרגל?

מה שאנו מתרגלים שוב ושוב יוצר מסלולים ברורים במוח. בעת תרגול חזרתי של מחשבה, פעילות או הרגשה נוצרים במוח חיווטים חדשים המתחזקים עם חזרתיות התרגול. זאת אומרת שאם נחשוב, נרגיש או נעשה דברים שלילים, זה מה שירשם במוח שלנו. בעוד שאם נשתדל לחשוב להרגיש או לבצע פעילויות חיוביות, זה מה שיתחזק. שווה ניסוי, לא?

הוקרת תודה מעוררת רגשות חיוביים המעלים את רמות הסורטונין והדופומין במח (נוירוטרנסמיטרים המשפיעים על מצב רוח והתנהגות). ככל שנחזור על התרגול כך יתחזקו החיבורים במוח המייצרים את ההרגשה הטובה.

איך אפשר לתרגל הוקרת תודה?

תרגיל אחד הוא לכתוב בכל יום שלושה דברים שאתם מודים עליהם ביום שחלף. הם לא חייבים להיות דברים גדולים, זה יכול להיות הקפה ששתיתי היום בשקט, שיר ששמעתי בדרך, שיחה נעימה וכד'.

מותר כמובן גם להודות על נושאים כלליים יותר - בריאות, משפחה, חברים, פרנסה -  גם זה הולך.

רבים מאיתנו מתקשים להירדם, ומוצאים את עצמם עוברים לפני השינה, בעיקר על משימות למחר ודאגות אחרות. מחשבות אלו מפעילות את הורמוני הסטרס שלנו שאחראים להעיר אותנו במקרה שנצטרך להילחם או לברוח.

אני מציעה לאמץ "תפילילה" כמו בספר הילדים המקסים. ולאמץ לפני השינה הרגל חדש של הודיה על מה שיש לי בחיים, ועל הדברים הטובים שקרו לי היום.

אני בטוחה שהשינה שלכם תהיה עמוקה ומתוקה יותר.

בהצלחה!

bottom of page