top of page

סרטון 1 בסדרה 

חוסן נפשי

סדרת סרטונים

הבודהה אמר "הכאב הוא בלתי נמנע אך הסבל הוא בחירה".

על פי המשל , החץ הראשון, שפוגע בנו הוא הכאב, הכאב הבלתי נמנע.

החיים מציעים לכל אחד ואחת מאיתנו – קשיים המביאים איתם כאב.

החץ השני, יהיה התגובה שלנו כלפי אותו אירוע מכאיב. שם באיך שנבחר להתמודד עם הכאב,  נמצא הסבל.

כולנו חווים בעת הזאת את החץ הראשון, השאלה היא- איך אנחנו מגיבים לו?

הסבל נמצא בתגובה הרגשית, הפיזית שלנו למשבר. טבעי שנגיב ברגשות שליליים , עצב, תסכול, חרדה וכו. וחשוב שנרגיש גם אותם אך רגשות אלו עלולים לצמצם את היכולת שלנו לחשוב בבהירות ולבחור בתגובה המיטבית לסיטואציה.

הדרך להתגבר על הקושי היא לייצר חוסן נפשי. חוסן נפשי ( Resilience) הוא היכולת להתמודד עם מצבי  משבר, ולהסתגל לנסיבות החיים שנגרמו בעקבות מצבים אלו,  מצבי סטרס.  להסבר מהו סטרס , בסרטון .

במילה "להסתגל" ישנה גם גמישות. גמישות מחשבתית כי בסוף הכל בתודעה שלנו.

חוסן נפשי הוא היכולת שלנו לשבור את החץ השני לפני שהוא פוגע.

אז מה הכישורים הנדרשים לפתח חוסן הנפשי ?

אמנה כאן שישה.

1.מודעות עצמית + ניהול עצמי - היכולת לעצור, לבחון ולזהות מה קורה אצלנו פנימה. מה אני מרגישה עכשיו? מהן המחשבות שעולות עכשיו? האם המחשבות האלו מועילות לי או מפריעות ?

לאחר שזיהינו מה קורה לנו, נדרשת היכולת לנהל את עצמנו ולבחור את התגובה הרצויה לנו. כדי לאמן את היכולת שלנו לעצור ולשים לב למה שקורה לנו ולאפשר לעצמנו את היכולת לבחור את התגובה שלנו, כדאי לתרגל מיינדפולנס. על כך בסרטון על מיינדפולנס.

 

2. גמישות מחשבתית - גמישות מחשבתית מרחיבה את היכולת שלנו להתמודד בכך שמאפשרת לנו לראות הדברים בפרספקטיבות נוספות, ולמצוא פתרונות מגוונים לבעיה.

האם הטריגר שחוויתי הכניס אותי למוכנות ללחימה, שאין בה כל צורך? אם יש עוד דרך להבין את הסיטואציה הנוכחית?

המחשבות שלנו , הפרשנות שלנו לסיטואציה הם השולטים ברגשות ובתגובות שלנו.

 

3. אופטימיות - האמונה של אדם באפשרות של עתיד חיובי. זהו דפוס החשיבה החיובית שנותן לנו כח להמשיך הלאה. אנשים בעלי תפיסת חיים אופטימית רואים בקושי אתגר ולא איום. כאשר ניצב לפניהם קושי הם מתגייסים לעמוד באתגר לעומת מי שרואים בקושי איום ונמנעים מלהתמודד איתו. דפוסי חשיבה אופטימיים ניתנים לאימון ועל כך אפרט בסרטון על אופטימיות

 

4. הוקרת תודה- הוקרת תודה הינו אחד הכלים להעלאת אופטימיות והעלאת חוסן נפשי. מחקרים רבים מראים שתרגול יומי של הוקרת תודה יוצר חיווטים חדשים במוח ומעלה את רמות הסורטונין והדופומין במח, (שהינם נוירוטרנסמיטרים המשפיעים על מצב רוח והתנהגות) ומפחיתה את רמות הקורטיזול ( "הורמון הדחק"' /סטרס) בגוף. הסבר מפורט בסרטון על הוקרת תודה.

 

5. מערכות יחסים תומכות - מחקרים רבים מראים על קשר חיובי בין מערכות יחסים חיוביות לאושר, רווחה פסיכולוגית וחוסן נפשי. הידיעה שאני לא לבד ויש לי למי לפנות להתעודד או להיעזר הופכת את החיים לקלים יותר. גם כשאדם מרגיש שאחרים זקוקים לו, זה נותן לו כח ותחושת משמעות.

 

והאחרון הוא –

6. מטרה או משמעות. משהו שאנחנו רוצים לשאוף אליו, משמעות שעבורה שווה לנו להתגבר.

"סגולה מיוחדת היא באדם שאין הוא יכול להתקיים אלא אם כן הוא צופה אל העתיד. זה מקור ישעו ברגעים הקשים ביותר של קיומו, אם כי יש שהוא צריך לאלץ את רוחו שייטול עליו משימה זו".

ויקטור פרנקל, מתוך הספר " האדם מחפש משמעות".

bottom of page